Zofia Dzieniszewska - zapiski
Dosta³am ten przepis od mojej cioci. Jest to pyszna i po¿ywna zupa na jesieñ i zimê.
ZUPA JESIENNA
Sk³adniki na 2 osoby:
5 dag chudego wêdzonego boczku (np. duñskiego)
1 por (ok. 20 dag)
1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka bia³ej fasolki
1 kostka roso³owa drobiowa
2 ³y¿ki keczupu lub koncentratu pomidorowego
1 ³y¿ka cukru
pieprz zio³owy
sól
Fasolkê nale¿y przep³ukaæ wcze¶niej w wodzie.
W garnku zagotowaæ 1 litr wody z kostk± roso³ow±.
Na patelni na oleju rozgrzewa siê pokrojony w plasterki boczek i pokrojony w kr±¿ki por, razem mieszaj±c (parê minut).
Podsma¿ony boczek i por nale¿y wrzuciæ do garnka z wod± i roso³em.
Nastêpnie nale¿y wrzuciæ bia³± i czerwon± fasolkê i dodaæ 1 ³y¿kê cukru.
Zupê gotuje siê ok. 15 – 20 min.
Ok. 5 – 10 min. przed koñcem gotowania nale¿y dodaæ keczup/koncentrat pomidorowy, sól
i pieprz.
Do zupy ¶wietnie nadaj± siê grzanki lub tosty.
Smacznego!
fajny przeips, ja ostatnio zrobi³am zupê gulaszow± i uda³o mi siê kupiæ chlebki wypiekane do podawania zupy, mój m±¿ by³ zachwycony
Muszê wypróbowaæ, mo¿e w koñcu rodzina zacznie je¶æ zupy
Ja lubiê gotow± ja¿ynkê kupiæ i zagotowaæ zmiksowaæ i zasypaæ ry¿em pyszna zupa taka kremowa.
Doskona³± zup± jesienn± jest zupa-krem z pieczonej dynii, cebuli, pomidorów i czosnku, a wszystko z odrobin± ¶mietany kremówki.
Zdecydowanie siê zgadzam. Jesieni± i zim± uwielbiam wszelakie kremy.
Szkoda ¿e tyle fasoli
Zdecydowanie siê zgadzam. Jesieni± i zim± uwielbiam wszelakie kremy. Polecam jeszcze krem z broku³ów z pra¿onymi p³atkami migda³ów. Jest to jedna z lepszych zup jakie jad³am.
fajny przepis na t± zupê, muszê chyba siê za tak± wzi±æ
We¼ siê we¼. Zupy krem szczególnie zim± s± wskazane.
Te¿ bardzo lubiê zupy kremy.
Jesieni± zw³aszcza zupê z dyni.
Ja w sumie dyniê robiê przez ca³y rok, poniewa¿ zawsze na jesieñ robiê zapasy w zamra¿arce.
Zupa z dyni jest bardzo smaczna, zwlaszcza z dodatkiem imbiru. Idealnie nadaje sie na chlodniejsze dni.
Bardzo dobre s± te¿ orientalne zupki na bazie dyni. Robi³am tak± w sobotê, na podstawie przepisu znalezionego na blogu Filozofia Smaku.
Dobra zupa na jesieñ, to krem z dyni z p³atkami migda³ów na ostro. Wszytskiego rodzaju kremy i ciep³e przystawki. Uwielbiam jak w knajpkach serwuj± jesienne menu.
Teraz chyba teraz w coraz czê¶ciej mo¿na spotkaæ siê w restauracjach z sezonowymi potrawami. Jest na to moda i bardzo dobrze.
Dosta³am ten przepis od mojej cioci. Jest to pyszna i po¿ywna zupa na jesieñ i zimê.
ZUPA JESIENNA
Sk³adniki na 2 osoby:
5 dag chudego wêdzonego boczku (np. duñskiego)
1 por (ok. 20 dag)
1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka bia³ej fasolki
1 kostka roso³owa drobiowa
2 ³y¿ki keczupu lub koncentratu pomidorowego
1 ³y¿ka cukru
pieprz zio³owy
sól
Fasolkê nale¿y przep³ukaæ wcze¶niej w wodzie.
W garnku zagotowaæ 1 litr wody z kostk± roso³ow±.
Na patelni na oleju rozgrzewa siê pokrojony w plasterki boczek i pokrojony w kr±¿ki por, razem mieszaj±c (parê minut).
Podsma¿ony boczek i por nale¿y wrzuciæ do garnka z wod± i roso³em.
Nastêpnie nale¿y wrzuciæ bia³± i czerwon± fasolkê i dodaæ 1 ³y¿kê cukru.
Zupê gotuje siê ok. 15 – 20 min.
Ok. 5 – 10 min. przed koñcem gotowania nale¿y dodaæ keczup/koncentrat pomidorowy, sól
i pieprz.
Do zupy ¶wietnie nadaj± siê grzanki lub tosty.
Smacznego! Dawno nie jad³am fasolki! chêtnie wypróbujê ten przepis.
Dla mnie jedyn± i s³uszn± zup± jesienn± jest pyszny krem z dyni i kukurydzy, armomatyczny i zawiesisty, mniam!
Ja te¿ na jesieñ jem krem z dyni. Bardzo fajna, sezonowa zupa.
Jesieni± najbardziej smakuj± mi ró¿nego rodzaju kremy. Ostatnio robi³am np. krem z groszku i broku³ów.
Czy wykorzysta³a¶ do tego przepis z Kwestii Smaku? Je¶li tak, to ja robi³am tê sam± zupê.
My¶licie, ¿e kto¶ kto z kulinariami nie jest na Ty mo¿e spróbowaæ j± zrobiæ?
na pewno. Przecie¿ jest przepis:)
My¶licie, ¿e kto¶ kto z kulinariami nie jest na Ty mo¿e spróbowaæ j± zrobiæ? Oczywi¶cie! Na Kwestii Smaku przepisy s± tak ¶wietnie wyt³umaczone, ¿e nawet laik sobie z nimi poradzi.
Tak pyszny jest krem z dynii a jaki zdrowy polecam ka¿demu. Samo zdrowie zarówno dla doros³ych jak i mniejszych smakoszy:)
A mrozicie dyniê? Ja tak, dlatego mogê siê ni± potem przez d³ugi czas delektowaæ.
Zamiast zwyk³ej soli dobra jest
sól himalajska. Mo¿e i nieco dro¿sza, ale na pewno zdrowsza.
Ostatnio jad³a zupê krem z kukurydzy z dodatkiem mleka kokosowego. Smak pozytywnie mnie zaskoczy³
Bardzo dobra!
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pljaciekrece.xlx.pl