przepisy 

Zofia Dzieniszewska - zapiski

Widze, ¿e nikt siê nie che dzieliæ swoimi przepisami, to mo¿e ja zaczne, podej przepis na ulubione danie mojego mê¿a, tak je polubi³, ¿e sam sie nauczy³ je robic;o)

Makaron sojowy z warzywami
W kuchni azjatyckiej pojawia siê niezwykle czêsto i mo¿na to danie przygotowaæ w kilkana¶cie minut Potrzebny bêdzie do tego makaron sojowy (mo¿e byæ równie¿ ry¿owy), po Polsku zwany wermiszelem. Jest to ten przejrzysty, bardzo cieniutki makaron, z którym wiêkszo¶æ z nas nie ma pojêcia co zrobiæ. Do makaronu dodajê grzyby mung. Mo¿na je bez trudu dostaæ suszone, przygotowaæ zgodnie z przepisem na opakowaniu, pokroiæ w paseczki, podzieliæ na porcje i zamroziæ. S± wtedy pod rêk± zawsze wtedy, kiedy mog± siê przydaæ.
Do przyrz±dzenia potrzebowa³am takich sk³adników:
 opakowanie makaronu sojowego (200g)
 2 ¶rednie cebule
 2 ¶rednie marchewki
 grzyby mung (gar¶æ pokrojonych w paski)
 ¶wie¿y lub mro¿ony groszek (pó³ gar¶ci)
 kie³ki fasoli (je¶li masz)
 2 jajka
 ma³a cukinia
 ~6 ³y¿ek sosu sojowego
 olej do sma¿enia
Zaczynam od wstawienia wody na makaron i przygotowania warzyw. Cebule krojê w plasterki, marchewkê ¶cieram na grubej tarce, cukiniê krojê w s³upki. Wrzucam warzywa na rozgrzan± patelniê i podsma¿am na du¿ym ogniu. Kiedy warzywa s± ju¿ miêkkie wlewam zorbe³tane jajka i nie mieszam!!! Pozwalam siê jajkom ¶ci±æ i wtedy delikatnie mieszam ca³o¶æ, ¿eby jajko nie pooblepia³o warzyw, a by³o w osobnych kawa³eczkach. Je¶li woda na makaron siê gotuje to pora j± wy³±czyæ i w³o¿yæ makaron, ¿eby zmiêk³. 3 minuty moczenia z pewno¶ci± wystarcz±. Odlewam wodê i w³±czam ma³y gaz. Do garnka z makaronem dolewam sosu sojowego i drewnian± ³opatk± “tnê” makaron na krótsze fragmenty. Robi siê to po to ¿eby makaron da³ siê je¶æ pa³eczkami, a takie d³ugie nitki tego nie u³atwiaj± Podobno w oryginale tnie siê makaron no¿yczkami, wiêc jak kto woli Mieszam dok³adnie z sosem ci±gle podgrzewaj±c. Je¶li nie ca³y makaron wch³on±³ sos to dolej trochê. Je¶li sos zbiera siê na dnie garnka, to pokot³uj makaron jeszcze chwilê, na pewno wch³onie. Teraz pozosta³o ju¿ tylko dodaæ makaron do warzyw i na du¿ym ogniu wszystko to wymieszaæ.
Taki makaron mo¿na podawaæ jako dodatek do potraw lub jako danie g³ówne. Je¶li wolisz inne warzywa ¶mia³o! Jak czego¶ nie masz to te¿ nic nie szkodzi, to po prostu banalne i pyszne jedzenie. Mo¿na dodaæ drobnych owoców morza oprócz warzyw. Mo¿na te¿ z makaronu sojowego zrobiæ deser, ale to innym razem


Ja mo¿e specjalist± nie jestem, ale ugotowac czasami cos potrafie to moj najciekawszy repertuar !

Kurczak piwno- cebulowy (mi³y akcent piwny )

Sk³adniki:

- 2 ca³e piersi z kurczaka
- opakowanie zupy cebulowej w proszku
- szklanka jasnego piwa
- 2-3 ³y¿ki mas³a
- 2 ³y¿ki majonezu
- pieprz, sól

Wykonanie:

Piersi z kurczaka przeci±æ na pó³ a nastêpnie wzd³u¿, natrzeæ niewielk± ilo¶ci± soli i pieprzu, posmarowaæ cienko majonezem a nastêpnie obtoczyæ w sproszkowanej zupie cebulowej.
Prze³o¿yæ do ¿aroodpornego naczynia nasmarowanego ³y¿k± mas³a i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C..
Piec 45 min, czêsto obficie skrapiaæ piwem, od czasu do czasu smarowaæ reszt± stopionego mas³a.
Podawaæ z surówk±, frytkami.
Mniam wszystkie te potrawy musz± byæ niezwykle smaczne

Reklama!
Polecam pomidory z awokado i rzodkiewk±.
Wszystko poszatkowane i zmia¿dzone.
+ oczywi¶cie przyprawy
Swietnie zastêpuje mas³o do chleba.

Aha...chleb!
Ja piekê na m±ce ry¿owej i kukurydzianej.

Proszê o usuniêcie reklamy, ze stopki.


Aha...chleb!
Ja piekê na m±ce ry¿owej i kukurydzianej.

Polecam pomidory z awokado i rzodkiewk±.
Wszystko poszatkowane i zmia¿dzone.
+ oczywi¶cie przyprawy
Swietnie zastêpuje mas³o do chleba.

Proszê o usuniêcie reklamy, ze stopki. Do tego spam.
Sa³atka gyros - sk³adniki:

1 g³ówka kapusty pekiñskiej
4 filety z kurczaka
2 cebule
1 s³oik ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
przyprawa Gyros
keczup
majonez

Sa³atka gyros - sposób przygotowania: Filety podsma¿amy na patelni. Gdy ju¿ bêd± lekko zarumienione podsypujemy przypraw± Gyros. Kapustê kroimy (szatkujemy). Ogórki siekamy (ale nie za drobno). Kukurydzê ods±czamy. Cebulê kroimy w drobn± kostkê. Najlepiej jest uk³adaæ gyros w szklanym naczyniu, by widaæ by³o warstwy. Warstwy uk³adamy nastêpuj±co (od spodu): -miêso -keczup -ogórki -cebula -kukurydza -majonez -keczup -kapusta Wierzchni± warstwê, czyli kapustê, mo¿na udekorowaæ majonezem i keczupem.
Mój ulubiony przepis:

sa³atka cesarska

1 sa³ata (najlepiej rzymska)
1 filet z kurczaka
4 kromki pszennego chleba tostowego
parmezan
oliwa z oliwek
3 z±bki czosnku
0,5 ³y¿ki ostrej musztardy
1 ³y¿ka soku z cytryny
1 ¿ó³tko
sól
pieprz
oregano
ew. majonez, anchois, ¶mietana 30%

ozpoczynamy od przygotowania grzanek. Chleb tostowy kroimy w drobn± kostkê i sma¿ymy na rozgrzanej oliwie z oliwek z dodatkiem wyci¶niêtego z±bka czosnku. Gotowe grzanki powinny byæ bardzo chrupi±ce.

Nastêpnie przygotowujemy kurczaka: kroimy go w kostkê, doprawiamy pieprzem, sol±, oregano i sma¿ymy na oliwie.

Przygotujmy teraz sos. Do ma³ej miseczki wlewamy 1 ³y¿kê soku z cytryny, ³y¿kê oliwy z oliwek, pó³ ³y¿ki musztardy, 1 ¿ó³tko, a do tego wyciskamy 2 z±bki czosnku. Sos mo¿emy doprawiæ wed³ug w³asnego uznania sol±, pieprzem lub cukrem.

Na du¿ym talerzu rozk³adamy li¶cie sa³aty i polewamy je sosem. Nastêpnie uk³adamy na nich kawa³ki miêsa, które na koniec posypujemy czosnkowymi grzankami i parmezanem.
Mój przebój to bia³a kie³basa pieczona w piwie. Czyta³am mnóstwo przepisów i wypracowa³am swój,taki najprostszy. Do brytfanki wk³adam bia³± kie³basê po jednym kawa³ku na porcjê (zale¿nie od tego ile bêdê mia³a go¶ci). wokó³ uk³adam suszone morele i ¶liwki, dodajê pokrojon± w plasterki cebulê, zalewam piwem, przykrywam foli± aluminiow± i do pieca na ok. 40 min. Proste i pychota. Nie ma tylko drygu do przystrajania potrawy na talerzu. Doskonale robi to moja siostra, potem to fotografuje i ostatnio postanowi³a szukaæ konkursów kulinarnych, ¿eby zgarniaæ nagrody. Trafi³a na portal Konkursidla.pl i ... trzymam za ni± kciuki.
Koktajl musuj±cy z truskawkami.
Sk³adniki:

• truskawki
• sch³odzone Prosecco, wino musuj±ce, szampan
• cukier puder

Przygotowanie:

Truskawki i wino sch³odziæ wcze¶niej w lodówce. Truskawki zmiksowaæ w pojemniku blendera, dodaæ mniej wiêcej tyle samo wina ile otrzymali¶my musu (lub wiêcej je¶li chcemy uzyskaæ bardziej wodnist± konsystencjê). Dodaæ cukier puder do smaku i jeszcze krótko zmiksowaæ do po³±czenia siê sk³adników i lekkiego spienienia koktajlu. Podawaæ w wysokich kieliszkach. Brzeg kieliszka mo¿na udekorowaæ ¶wie¿± truskawk±

Jako ciekawostkê dodam ¿e truskawka http://babyonline.pl/wartosci-odzywcze-truskawek,dzien-truskawki-artykul,8267,r1p1.html ma wiêcej witaminy C od cytryny i dodatkowe warto¶ci od¿ywcze , warto j± je¶æ.
Shake bananowo-czekoladowy:
- 2 banany
- serek homogenizowany naturalny (lub waniliowy, jak komu smakuje)
- kakao lub krem czekoladowy

Wszystko miksujemy razem do g³adkiej konsystencji i gotowe .
Nie przychodzi mi teraz na my¶l ¿aden konkretny przepis, aczkolwiek bardzo czêsto korzystam ze strony Kwestia Smaku - jeszcze nie zdarzy³o mi siê, ¿eby nie wyszed³ mi jakikolwiek przepis stamt±d.
Najprostsze danie ¶wiata, przygotowanie trwa tylko 10 min:

- makaron (mo¿e byæ razowy-zdrowiej)
- puszka tuñczyka
- opakowanie przecieru pomidorowego
- czosnek
- przyprawy
- ser( polecam grana padano)

Makaron gotujemy. Na patelni przygotowujemy sos, ³±czymy sk³adniki przecier pomidorowy, tuñczyk, czosnek (siekany) i dodajemy przyprawy ( ja dodajê pieprz, sól, bazyliê i oregano). Na koniec posypujemy serem. Smacznego!
Sos tatarski:
Drobno pokrojone marynowane pieczarki, cebula oraz ogórki konserwowe
Majonez i ¶mietana (w tej samej proporcji)
1 ³y¿eczka musztardy sarepskiej
Koperek.
Jak w temacie. Ostatnio bêd±c w go¶ciach u mojej Mamy poczu³am na klatce schodowej (id±c do Niej) zapach pieczonych ziemniaczków. Nie macie nawet pojêcia jak bardzo ten piêkny zapach uderzy³ moje nozdrza.... Jak szalona pomy¶la³am sobie, ¿e zjad³abym takie z rozmarynem... . Oczywi¶cie po powrocie do domu od razu z³apa³am siê za komputer i zaczê³am szukaæ przepisu na takie w³a¶nie ziemniaczki i znalaz³am jeden z lepszych http://babyonline.pl/przepis-na-pieczone-ziemniaki-z-rozmarynem-przepis-moniki-mrozowskiej,gotuj-z-monika-mrozowska-film,23,r22.html . Zapach i smak po prostu bezcenne i szczê¶liwa i najedzona rodzina - widok bezcenny. Naprawdê nawet nie s±dzi³am, ¿e tak bardzo mia³am na co¶ takiego ochotê, dopóki nie poczu³am zapachu. I oczywi¶cie po znalezieniu tego przepisu popatrzy³am tez na inne i okazuje siê, ¿e s± tam bardzo fajne i bardzo ciekawe przepisy. Ju¿ na kilka z nich nawet siê skusi³am, ale to jest nie do opisania, trzeba samemu spróbowaæ .
Nowo sprawdzony przepis http://www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/gnocchi-dyniowe/ - polecam, szczególnie je¶li macie zamro¿on± dyniê - mo¿na j± spokojnie wykorzystaæ i cieszyæ siê tymi kopytkami przez ca³± zimê.
Wygl±da przepysznie. Muszê to koniecznie wypróbowaæ
I s± przepyszne, wydajê mi siê, ¿e nawet lepsze ni¿ nasze zwyk³e kopytka. Wiêc polecam .
U nas na weselu by³y jajka karczochy i to by³ strza³ w dziesi±tkê.
A ja z rêk± na sercu mogê Wam poleciæ dwa herbaciane przepisy. Przyznam, ¿e kiedy znajoma mi je podsunê³a, by³am do¶æ sceptycznie nastawiona, bowiem podchodzê z rezerw± do wszelkich nowo¶ci, ale babeczki z yerb± posz³y u nas w trzy godziny po upieczeniu! A rooibosowa panna cotta, to ju¿ w ogóle jest rewelka, po prostu niebo w gêbie! Mówiê Wam, spróbujcie. Je¶li lubicie s³odko¶ci i desery, to na pewno przypadn± Wam te dwie rzeczy do gustu.

http://www.herbata.info/babeczki-yerba-mate-przepis/

http://www.herbata.info/rooibosowa-panna-cotta/
Ostatnimi czasy uwielbiam przyrz±dzaæ ró¿ne potrawy, gdzie mogê wykorzystaæ pastê tahini (oczywi¶cie domowej roboty). Jutro robiê sa³atkê z takim dressingiem, a w ¶rodê stek z kalafiora.
Du¿o przepisów jest z przecierem pomidorowym, ale jakim? Jaki jest najlepszy? Czy ten http://www.pudliszki.pl/produkty/pomidorowe/przecier-pomidorowy-500g nadaje siê do tych dañ? Czy jakiej¶ inne firmy muszê poszukaæ? Pudliszki to jedna z lepszych firm na rynku, wiêc chyba bêdzie ok co?
ciekawe przepisy, niektóre ju¿ zna³em
faktycznie wygl±daj± ca³kiem zachêcajaco
Malwina87 - przecie¿ pudliszki jest ok, ale mo¿esz te¿ sama go zrobiæ albo kupiæ passatê pomidorow±.
czosnek pokrojony wrzucamy na rozgrzane mase³ko, jak sie zarumieni wrzucamy krewetki, a potem wyjmujemy solimy i koniecznie pietruszka sypiemy ( suszon±)
szybkie i pyszne.
Równie¿ czasami przygotowujê w ten sposób krewetki, choæ g³ównie na przystawkê. A korzystacie z wyszukiwarki cooklet? Mi ona bardzo u³atwia szukanie przepisów.
Turecka zapiekanka z ciecierzycy
Sk³adniki

2 puszki ciecierzycy
4 z±bki czosnku
5 ³y¿ek soku z cytryny
3 ³y¿ki pasty z sezamu- tahini
4 ³y¿ki jogurtu naturalnego
1 ³y¿eczka mielonego kuminu
3 ³y¿ki oliwy z oliwek
4 ³y¿ki sezamu
1/2 ³y¿eczki chilli w proszku
1 ³y¿eczka soli
Ciecierzycê z puszki ods±czamy i blendujemy na g³adk± masê. Dodajemy przeci¶niêty przez praskê czosnek, oliwê z oliwek, sok z cytryny, kumin, jogurt, pastê sezamow± i sól. Ca³o¶æ dobrze mieszamy, przek³adamy do ¿aroodpornego naczynia. Posypujemy sezamem i chilli. Pieczemy w temperaturze 190 stopni oko³o 20-25 minut. Gotowe
Brzmi pysznie czy mo¿na czym¶ zast±piæ jogurt tak ¿eby danie by³o wegañskie?
S± te¿ ro¶linne jogurty. W sklepach s± te¿ ¶mietanki kokosowe.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jaciekrece.xlx.pl