Zofia Dzieniszewska - zapiski
TIRAMISU
Przepis zaczerpniêty ze strony
http://barbie.u.re.pl/blog/czytaj/2582.htmlPrzepisujê go tutaj, poniewa¿ tyraj-misiu wychodzi z tego przepisu wy¶mienite, a ciê¿ko mi znale¼æ za ka¿dym razem t± stronê.
W³a¶nie mrozi mi siê w lodówce
SK£ADNIKI:
- oko³o 2 paczek pod³u¿nych biszkoptów
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- 500 g sera mascarpone (2 opakowania)
- szklanka sch³odzonej mocnej kawy
- whisky (amaretto, wino)
- kakao
Zaparzamy kawê i odstawiamy do wystygniêcia. Pó¼niej dodajemy alkohol- w moim wypadku whisky.
Oddzielamy ¿ó³tka od bia³ek.
Do ¿ó³tek dodajemy cukier i miksujemy na puszyst±, miêkk± bia³± masê.
Dodajemy mascarpone i mieszamy. Mo¿na delikatnie zmiksowaæ a¿ do uzyskania jednolitej masy (s³odkiej mmm!!)
Bia³ka miksujemy do uzyskania puszystej pianki.
Pianê dodajemy do wcze¶niejszej masy. Delikatnie mieszamy ³y¿k±.
Biszkopty zanurzamy w kawie (wk³adamy i szybko wyjmujemy, by potem zbytnio nie rozmiêk³y) i k³adziemy do wcze¶niej przygotowanej formy.
Uk³adamy na ca³ym dnie.
Wlewamy po³owê naszej s³odkiej masy. Wyrównujemy.
Znów uk³adamy biszkopty a potem reszta masy na wierzch.
Wstawiamy do lodówki na 6-8 godzin.
JEMY!!
NALE¦NIKI AMERYKAÑSKIE
SK£ADNIKI
1 jajko
1,5 szklanki m±ki
³y¿ka cukru
p³aska ³y¿ka soli
1 i æwieræ szklanki mleka
3 ³y¿ki roztopionego mas³a
edit.Dzi¶ zamiast proszku do pieczenia doda³am p³ask± ³y¿kê sody. Nale¶niki wysz³y super miêciutkie!!
Wsypujemy suche sk³adniki do miski i mieszamy.
Robimy do³ek i wlewamy mokre sk³adniki.
Mieszamy do jednolitej, g³adkiej masy.
Rozgrzewamy patelniê i sma¿ymy
SMACZNEGO
Patrz±c na te zdjêcia mam ochotê po¿reæ ekran *____*
MUFFINY BANANOWO CZEKOLADOWE
SK£ADNIKI
3 bardzo dojrzale banany
125ml oleju
2 jajka
100g miêkkiego jasno- br±zowego cukru- mo¿e byæ te¿ bia³y
225g m±ki
1 ³y¿eczka sody
100g czipsów z mlecznej czekolady, albo tabliczka mlecznej czekolady, posiekana na ma³e kawa³ki
Rozgrzaæ piekarnik do 190stC. Wy³o¿yæ blaszkê muffinkow± papierkami.
Rozgnie¶æ banany w misce. Obijaj±c rêk± dodaæ olej, a potem jajka i cukier.
Wymieszaæ makê i sodê i wmieszaæ do masy bananowej. Rozlo¿yc do papierków.
Piec oko³o 15-20min. Lekko ostudziæ w foremce i prze³o¿yæ do ca³kowitego ostudzenia na kratkê.
Smacznego!!
Boskie
Dlaczego nie mam piekarnika
eeej, zrobiê to. bo to wygl±da taaaaaaaaaaaaak pysznie. <3333
mmmmmm.
ale nie mam tych bibu³ek, gdzie mo¿na to kupiæ?
w sklepie, w topazie, tesco i innych samach.
to siê nazywa foremki do babeczek
yhyyym, kupiê i zrobiê, ot co!
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pljaciekrece.xlx.pl