Gotowanie skorup 

Zofia Dzieniszewska - zapiski

Witam serdecznie.
Na wstêpie forumowego udzielania siê, pragnê siê zapytaæ o wasze opinie na temat "gotowania" skorup czyli formowania skorup na ciep³o.Ostatnio pewien artyku³ w magazynie przypomnia³ mi o czym¶ takim. Tre¶æ artyku³u mówi³a o domowym sposobie formowania skorup poprzez gotowanie przez kilka minut we wrz±tku skorup, nastêpnie wskoczenie w skorupy w botku i szybkie sch³odzenie w zimnej wodzie lub ¶niegu. Równie¿ na stronach dwóch sklepów ze sprzêtem skiturowym ( francuskich stronach) znalaz³em ofertê formowania skorup. Jestem ciekaw co o czym¶ takim sadzicie, jak zachowuje siê Pebax w takiej sytuacji i czy nie os³abia to trwa³o¶ci skorupy.


Owszem jest co¶ takiego jak formowanie skorup na gor±co ale z gotowaniem nie ma to za wiele wspólnego.
Sama maszyneria przypomina ¶redniowieczne narzêdzie tortur.

Mo¿esz przytoczyæ ten artyku³ link, PDF czy inna wersja bom niezmiernie ciekaw co tam pisz±.

wrz±tek to max 100stC to raczej trochê ma³o aby si³± grubego palucha ubranego w botek wypchn±æ skorupê na boki.
kiedys cos takiego czytalem
Artyku³ pojawi³ sie w magazynie Snow and Free do nabycia w empiku na str 143.Pisz± tam jak w domowych warunkach formowaæ skorupe, poprzez zanurzenie w du¿ym garnku podeszwami ku górze, doprowadzenie do wrzenia i gotowanie 10-15 min a¿ skorupka zmiêknie.Nastêpnie wskoczenie do skorupy w botkach, zapiêcie na ¶ci¶le klamer i szybkie schlodzenie w ¶niegu lub zimnej wodzie. Jak dla mnie to takie "babcine" metody i przepis na rosó³ ze skorupek:) Ale ciekaw jest czy dzia³a i czy kto¶ mo¿e kiedy¶ próbowa³.


mnie ciekawi przy tej koncepcji czy to jest instrukcja dla botków termo...
nic nie wspomnieli jak ma siê wchodzenie do nagrzanej skorupy w botku termo.Sam patent ma siê tyczyæ formowania skorupy celem odbarczenia miejsc uciskajacych stopy i powoduj±cych otarcia.
Od¶wie¿ê temat bo w³a¶nie dowiedzia³em siê o patencie firmy Fischer (nie wiem czy inne firmy te¿ co¶ takiego maj±) - buty z serii Vacuum. Opis: http://www.fischersports.com/pl/Alpine/Technologie/Najciekawsze/VACUUM-FIT
Formuje siê skorupy, ile¶ tam minut w 80°C, skorupa staje siê miêkka, potem dopasowanie do nogi i ch³odzenie. Brzmi jak idealnie spasowany but.

IMHO bardzo fajne… szkoda tylko, ¿e nie maj± butów skiturowych w ofercie
Zagdnienie jest do¶æ z³o¿one. Pebax'ow jest sporo odmian.
Ka¿da odmiana ró¿ni siê w³a¶ciwo¶ciami. Temp. miêknienia, wytrzyma³o¶æ itp.
Wiêkszo¶æ polimerów miêknie w temp. oko³o 70-80 st, ale nie koniecznie wystarczy to do nowego formowania skorupy. A jesli ktos sie chce za to zabraæ, niech pamiêta, ¿e tworzywa sztuczne nie wymagaj± hartowania, czyli nag³ego sch³adzania. Wiêc spokojnie mo¿e poczekaæ a¿ materia³ sam wystygnie. No i czy wk³adka jest na tyle sztywna ¿eby oddzia³ywa³a na skorupê? Nie s±dzê. Trzeba by mieæ jakie¶ twarde kszta³towniki. Nie wydaje mi siê, ¿eby dzia³ania w domu przynios³y w³a¶ciwy skutek.
Dok³adnie wystarczy spojrzeæ na maszynê do odbarczania, jakimi si³ami i jakimi kszta³townikami siê dzia³a.
Znakomity sposób na przetestowanie po³±czenia wibramu ze skorup± i ewentualnych uszczelek. Nic tylko poleciæ

Znakomity sposób na przetestowanie po³±czenia wibramu ze skorup± i ewentualnych uszczelek. Nic tylko poleciæ A je¶li skorupa jednak zmiêknie wystarczaj±co, to tak¿e ¶wietny sposób na "spersonalizowan±" geometriê podeszwy i insertów TLT.

P.

Znakomity sposób na przetestowanie po³±czenia wibramu ze skorup± i ewentualnych uszczelek. Nic tylko poleciæ A je¶li skorupa jednak zmiêknie wystarczaj±co, to tak¿e ¶wietny sposób na "spersonalizowan±" geometriê podeszwy i insertów TLT.

P.

Buty Salomona z Custom Shell producent pozwala odbarczaæ równie¿ przez grzanie we wrz±cej wodzie Wydaje mi siê, ¿e nic nie powinno siê staæ kszta³tem podeszwy butów wykonanych z "normalnych - nie CS" tworzyw.

Znakomity sposób na przetestowanie po³±czenia wibramu ze skorup± i ewentualnych uszczelek. Nic tylko poleciæ A je¶li skorupa jednak zmiêknie wystarczaj±co, to tak¿e ¶wietny sposób na "spersonalizowan±" geometriê podeszwy i insertów TLT.

P.

Buty Salomona z Custom Shell producent pozwala odbarczaæ równie¿ przez grzanie we wrz±cej wodzie Wydaje mi siê, ¿e nic nie powinno siê staæ kszta³tem podeszwy butów wykonanych z "normalnych - nie CS" tworzyw.

I je¶li wywar bêdzie z u¿ywki w gratisie jest baza zupy . (By³ taki film jeszcze niemy).

Chyba widzisz ró¿nicê miêdzy stworzonym przez producenta do takich formowañ butem a innym, dowolnym, zw³aszcza z wibramem? czy te¿ nie widzisz?
Poni¿ej instrukcja:)
https://www.youtube.com/watch?v=FxB1jjo9ucM
To w³a¶nie mia³em na my¶li
Zdecydowanie nie polecam gotowania skorup. Wygotowa³em sobie kiedy¶ Fischery F8000 i podeszwa straci³a kszta³t na tyle ¿e nie siedzia³a dobrze w wi±zaniu. To by³ test na szrocie ale trzeba uwa¿aæ z tym. Ewentualnie buta zanurzaæ cholew± do do³u.
Gotowanie skorup, to ju¿ chyba akt desperacji.Wola³bym udaæ siê do fachowca i mieæ pewno¶æ, ¿e zrobi to porz±dnie.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jaciekrece.xlx.pl